Artopa Belladonna Bitkisi( Güzel Avrat Otu) Hakkında Her Şey

Kullanımı antik çağlara dayanan oldukça zehirli olan bu bitki ismini eski yunan mitolojisinde yer alan 3 moiradan biri olan Atropostan alır. Moira kaderi belirleyen anlamına gelmektedir ve insanların yaşamını sonlandırmasını kontrol ettiğine inanılırdı. "Bella Donna" kelimesi İtalyanca güzel kadın demektir. Bu bitkinin bu şekilde isimlendirilmesinin başlıca sebebi kadınlar göz bebeklerini büyüterek, baştan çıkartmak ve daha güzel gözükebilmek için kullanılmasıdır.

Evet yanlış duymadınız kadınların göz bebeklerinin büyük olması erkekler tarafından daha çekici bulunduğu yapılan araştırmalarla sabittir. Aşağıda ki fotoğrafa bakmanızı istiyorum. İki fotoğrafta sizlere aynı gelebilir fakat bir seçim yapmak zorunda olsaydınız hangisi sizin için daha çekici gelirdi? Sizlerin cevapları nelerdir bilmiyorum fakat üzerinde araştırma yapılan erkeklerin %90'nı  sağ tarafta ki fotoğrafı çekici bulmuşlardır. Bunun temel nedenini ise yazar şu şekilde açıklıyor: evrimsel psikolojiye göre tehlike anında insanların göz bebekleri büyür aynı şekilde bir erkeğin bir kadını tehlikelerden koruma içgüdüsüne sahip olduğu için kadınların göz bebeklerinin büyümesi onları tehlikede olduğunun göstergesi olacağından erkekleri cezbeder. Bu küçük bilgiyi verdikten sonra zehirli bitkimiz hakkında konuşmaya devam edelim.

Güzel avrat otu zehirli bir bitkidir. Toksik etkisi vardır ve deriyi tahriş edebilir. İçinde bulundurduğu zehir molekülü oranı köklerde %1.1 meyvesinde ise %0.9 civarında olmasına rağmen oldukça etkilidir. En zehirli bölümü kökleri olup kişinin 1 gram yaprağı ve 10 adet meyvesinden tüketmesi kişinin zehirlenmesi için yeterlidir. 

Bu bitkiyi özel kılan maddesi antropin molekülüdür. Antropin laboratuvar ortamında elde edilmesine karşın etkisinden dolayı doğal olanı daha fazla tercih sebebi olmuştur. Bu bitki çok sık olmasa da göz alıcı meyvesi ve yukarı doğru büyüme göstermesinden dolayı bahçelerde de yetiştirilir. Güzel avrat otu, eskilerde büyücülük, suikast ve güzellik gibi amaçlar için kullanırken günümüzde ilaç sektöründe, kozmetikte ve illegal olarak kafa bulmak için kullanıldığı bilinir. Kozmetik alanında Artopa Belladonna bitkisi sayesinde yapılan ürünlerin kullanımında bazı yan etkiler gözlemişlerdir. Bunlar; yakın bir objeyi görmede sıkıntı yaşama, görme yetersizliği, nabzın hızlanması hatta uzun süreli kullanmalarda kişinin kör olması. Tıp alanında oldukça yaygın bir şekilde kullanılan bu bitki, ağrı kesici, kas gevşeticisi, romatizmal hastalıklara, peptik ülser hastalığı ve adet ağrısına iyi geldiği için ilaç sektörüne kayda değer katkıda bulunmuştur. Bu söylenenlere ek olarak astım ve bronşit hastalığından muzdarip olan hastalarında, yaprağından elde edilen sigarayı içerek hastalıklarını hafifletmek için kullanmışlardır.

 

İlginç bir şekilde bu bitkiyi halk arasında kafa bulmak içinde kullanılır. Bu bitkinin kullanması sonucunda halüsinasyonlar görmeye ve bilinç kaybı gibi etkilere yol açabilir. Bu bitkiyi eğlence ve keyif almak için bilinçsiz bir şekilde kullanan insanlar sık ve oldukça rahatsız edici halüsinasyonlar gördüğünü söylemişlerdir. Eğlence ve keyif amacıyla kullanımı ölümcül riskler taşımaktadır. Nadiren de olsa farkındalığın artması, mistik bir deneyim ve saf ve güzel rüyaları tecrübe etmekte mümkündür fakat cümlenin başında da belirttiğim gibi Belladonna bitkisinin kullanımında olumlu deneyimler elde etmek çok çok nadirdir.

 

Yorumlar