Elektriksel Uyarılar Yaraları İyileştirmede Yardımcı Olabilir

 Elektriksel Dürtüler, Hastalıklı Dokuları Daha Hızlı İyileştirmede Damarlara Yardımcı Olabilir.

Yeni bir çalışma, elektrik uyarılarının, kan damarlarının beyaz kan hücrelerini ve oksijeni yaralara taşımasına ve iyileşmeyi hızlandırmasına yardımcı olabileceğini ileriye sürdü.

Royal Society of Chemistry dergisinde yayımlanan çalışmada şu bulundu: sabit elektriksel uyarı kaynakları, kan damarları boyunca geçirgenliği artırır ki bu durum yeni kan damalarınını büyütme yolunda yeni bir bakış sağlar.


Elektriksel uyarı, mevcut sıvı akışında eşlik eden bir elektrik akımıyla birlikte sabit bir voltaj sağlar. Bulgular, uyarılar, kan damalarının geçirgenliğini artırır.- kanda yaraları iyiletirmeye yardımcı olabilecek ve yaraya daha etkili bir şekilde ulaşabilecek bir önemli özelliktir.

“ Tahminlere göre, kan damarları, eğer onları elektriksel olarak uyarırsanız daha hızlı büyüyebilecek.” dedi Ohio Eyalet Üniversitesi’nde havacılık mühendisi, mekanik profesörü ve çalışmanın kidemli yazarı Shaurya Praskash.” Ve biz şunu bulduk: kan damar modellerimizde hücrelerin tepkileri, damaların geçirgenliğini değiştirmesine karşı önemli bir umut vaat eden olgu gösterdik ki bu durum, yaraların iyileşmesinde ki çalışmalarımız için pozitif sonuçlardır.”

 

Kan damarları, yaraların iyileşmesinde kritik bir öneme sahiptir: Onlar bütün vücudumuzu kapar, besinleri, hücreleri ve kimyasaları taşır. Bu durum, bir yaralanmanın neden olduğu iltihabı kontrol etme noktasında yardımcı olur. Oksijen ve vücudumuzu yabancı işgalcilerden koruyan beyaz kan hücreleri, kan damaları yoluyla aktarılan 2 anahtar birleşiktir.

Fakat, Parmağın üzerindeki bir kesik örneğindeki gibi bir yaralanma olduğunda, yara bölgesinde kan damalarının yapısı bozulur. Ayrıca damaların yaraları iyileştirme kabiliyetinide kötüye götürür. Kan hücreleri, dış elektrik kaynağı olmadan, neredeyse bir ağacın dalları gibi iyileşme sürecinin bir parçası olarak, kendiliğinden büyür.

“Ek olarak, kan hücleri büyümeye başladıkça, onlar dokuları ve hücreleri yeniden doldurur ve bir iyileşme bariyerini tekrar inşa eder” dedi Prakas.” Fakat problemimiz, bu süreçi nasıl daha iyi ve daha hızlı yapabilir ve bunu yapmanın herhangi bir faydası var mı?”

İnsan hücreleri kullanarak gerçekleştirilen laboratuvar testlerinde bulunan şey, elektrik ile kan damalarını uyarmak, kan damalarlarının geçirgenliğinde önemli bir artış olduğunu gösterdi ki bu durum, muhtemel yeni damar büyümelerinin düşündüren fiziksel bir işarettir.

“Bu başlangıç bulgular, heyecan verici ve çalışmamızın gelecek safhası, gerçekten yeni damarlar üretibilip, üretemeyeceğimiz ve üretiyorsak eğer nasıl üretebiliriz üzerine çalışmamız gerekecek.”

 

Ohio Eyaletin’de havacılık mühendisi, mekanik profesörü ve sayfanın yardımcı yazarı Jon Song, sonuçlar, damarların duvarları boyunca hücrelerin ve moleküllerin hareket etmesine izin vererek yaralı hücreleri iyileştirmek için birincil kan damalarının başta gelen yollarından biri olduğuna vurgu yapıyor dedi.

“Ve şimdi biz, hücre duvarları boyunca elektriksel uyarılarla nasıl geçigenliği değiştirebiliriz daha iyi anlıyoruz.” dedi Song. “ Söylememe izin verin, bir kağıt kesiği gibi bir cilt yarasına sahipsiniz ve sizin kan damalarınız kopmuş yani damarlarınızdan kan sızıyor. İhtiyacınız olan şey, yara onarımını başlatmak için o yere gelip kan damarından çıkacak bir grup kanla taşınan hücre.”

Çalışma, bunun neden böyle olduğunun sebepleri açıklanmamasına rağmen kan damalarının geçirgenliğindeki değişim, böyle kanla taşınan hücreleri, yaralı bölgeye daha hızlı taşıyabilecek olduğunu ileri sürdü. Çalışma, elektriğin, kan damar hücrelerini bir arada tutan proteinleri etkilediğini tanımlamış gibi görünüyor fakat bu sonuçlar, kesin değil.

Çalışma, Prakash tarafından başkanlık edilen bir takım tarafından çalışmaların bir uzantısıdır. Daha önce gösterilen elektrikli bandajlar yaralı köpeklerde iyileşmeyi uyarmaya yardımcı olabilir. Bu çalışma, elektriksel uyarıların yaralı bölgede enjeksiyonu yönetmede de yardımcı olabileceğini gösterdi.- araştırmacıların, daha fazla araştırmasını umut ettikleri bir fenomen.

 

Kaynakça: “Direct current electric field regulates endothelial permeability under physiologically relevant fluid forces in a microfluidic vessel bifurcation model” by Prashanth Mohana Sundaram, Kaushik K. Rangharajan, Ehsan Akbari, Tanner J. Hadick, Jonathan W. Song and Shaurya Prakash, 9 December 2020, Lab on a Chip.

 

Makalenin Tamamına Ulaşmak İçin: DOI: 10.1039/D0LC00507J

 

 

Yorumlar