Yaşlanmaya Bağlı Veya Sporu Bıraktıktan Sonra Kas Kaybı Yaşama Dönemine SON!

 Merhaba arkadaşlar yabancı kaynaklardan çevirmiş olduğum bu haberi direk olarak aktarmadan önce daha anlaşılır kılmak için bazı kavramlara açıklık getirmem gerekiyor.

Pluripotent: Gelişen bir embriyo’nun erken safhalarında var olan, canlıyı oluşturan özelleşmiş tüm hücre tiplerine dönüşebilme yeteneğindeki henüz farklılaşmamış hücreler için kullanılan bir tanımlamadır.



İndüklenmiş Pluripotent Kök Hücreleri: İndüklenmiş pluripotent kök hücreler (İng: "induced pluripotent stem cell" ya da kısaca iPSC), deri veya kan hücrelerinden alınıp, embriyonik evredeki pluripotent hücrelere dönüşecek biçimde programlanmış, dolayısıyla terapi amacıyla istenen herhangi bir insan hücresine dönüştürülebilir olan hücrelerdir. Örneğin bir iPSC, diyabeti tedavi etmek için beta islet hücrelerine dönüştürülebilir. Başka iPSC hücreleri, kan hücrelerine dönüştürülerek löseminin tedavisinde kullanılabilir. Diğer iPSC hücreleri ise nöronlara dönüştürülerek sinir hastalıklarının tedavisi için umut olabilir.



California San Diego Jacobs Mühendislik Okulu Üniversitesindeki araştırmacıların gerçekleştirdiği bir çalışma da kas bozukluğu,hasarı ve körelmesi için terapilerin geliştirilmesinde yeni bir bakış sunar. Araştırmacılar, farklı pluripotent kök hücre hatlarının nasıl kas oluşturduğunu inceleyerek, epigenetik mekanizmaların, kök hücre farklılaşmasının farklı aşamalarında kas hücresi büyümesini hızlandırmak için nasıl tetiklenebileceğini ilk kez keşf ettiler.



Bulgular, 17 Mart’ta, Science Advances’ta yayınlandı.

“ Kök hücre temelli yaklaşımlar, büyüme, yaşlanmadan dolayı güç ve kas kütlesi kaybı yaşayan insanlardan doğuştan kas bozukluğuyla doğan çocuklara kadar bir çok insan için yaşama kalitesini geliştirmeye ve kas yenilenmesine yardımcı olacak potansiyele sahiptir.” dedi UC San Diego’daki seçkin biyomühendislik profesörü Shankar Subramaniam. “Burada biz, hızlı büyümeyi desteklemek için dış önlemler yoluyla tetiklenebilecek özel faktörler ve mekanizmalar keşf ettik.”

Araştırmacılar, 3 farklı insandan indüklenmiş pluripotent kök hücresi hattı kullandı ve onların kas hücreleri içersinde nasıl farklılaştığını anlamak üzere çalıştılar. Üçünün dışında, bir hücre hattı, kasın içerisinde en hızlı büyüme gerçekleştirdi. Araştırmacılar, bu hattın, geri kalanından farklı yapan şeyi araştırdılar ve onlarda kas büyümesini hızlandırıp hızlandırmadığına bakmak için diğer hatlardaki bu faktörleri indüklediler.

Araştırmacılar, daha yavaş pluripotent kök hücre hatlarında farklı zaman noktalarında kas büyümesinde bir kaç epigenetik mekanizmayı tetiklediğini buldu. Bunlar, büyüme sürecinde, daha sonra beta catenin transcriptional cofaktörleri olarak adlandırılan eklenmiş proteinler yoluyla farklılaşmanın başlangıcında ZIC3 olarak isimlendirilen engelleyici bir geni kapsar.

“ Burada anahtar nokta, bütün pluripotent kök hücrelerin aynı yenilenme kapasitesine sahip olmadığıdır.” dedi Subramaniam.” Bu hücreleri özel yenilenme için hazırlayacak faktörlerin belirlenmesi ve yenilenme tıbbında uzun yol kat etmesi gerekecek.”

İlerde takım, insandaki indüklenmiş pluripotent kök hüclerinde farklılaşmanın farklı düzeylerinde kas büyümesini geliştirecek ve uyarabilecek ilaçlar gibi terapatik müdahaleleri araştırak. Ayrıca onlar, distropik kaslarda özel pluripotent kök hücreleri uygulamanın hayvanlarda yeni kas büyümesini uyarabilip uyaramadığını görecebilecekler.  Nihayetinde onlar, böyle bir kök hücre temelli yaklaşımın, yaşanan insanlarda kasları yenileyebilip yenileyemediğini görebilecekler.

Kaynakça

https://tr.wikipedia.org/wiki/Pluripotent#:~:text=Pluripotent%2C%20geli%C5%9Fen%20bir%20embriyo'nun,h%C3%BCcreler%20i%C3%A7in%20kullan%C4%B1lan%20bir%20tan%C4%B1mlama.

“Temporal mechanisms of myogenic specification in human induced pluripotent stem cells” by P. Nayak, A. Colas, M. Mercola, S. Varghese4 and S. Subramaniam, 17 March 2021, Science Advances.

https://evrimagaci.org/induklenmis-pluripotent-kok-hucreler-zamanin-geriye-akmasinin-biyolojik-yolu-8875?utm_source=evrimagaci&utm_medium=social&utm_campaign=as-twitter

 

Makaleye Ulaşmak İsteyenler İçin: DOI: 10.1126/sciadv.abf7412

Yorumlar